Ajalooline traditsioon: Paide ja Anna.

Suuline traditsioon - Hariduslik olukord - Rahvakool, kõrgem haridus

Jutustaja noorespõlves pidanud koolis käima kolm talvet (sügisest kevadini – vist umbes lume aeg, võib ka olla mingi täpsem ajaline tärmin) kuus päeva nädalas ja siis kuni leerini iga laupäev. Kes ära jäänud, seda trahvitud. Peale teiste ainete õpetatud ka geograafiat (Valgma).
Ühes Tallinna kõrgemas koolis käinud ümbrusest üks jutustajavanune inime, kuid ta varastanud ja visatud välja – pandud kinni.
EKLA, f 199, m 44, 143 (IV-M1) < Paide-Anna khk., Valgma k., Tõnsu t. - Hilda Kõrge < Marie Adamson, 66 a. (1930)